Beylik ve Sultanlık Dönemi (1300-1450)
Anadolu'da Medeniyetin Hikayesi 13
カートのアイテムが多すぎます
カートに追加できませんでした。
ウィッシュリストに追加できませんでした。
ほしい物リストの削除に失敗しました。
ポッドキャストのフォローに失敗しました
ポッドキャストのフォロー解除に失敗しました
聴き放題対象外タイトルです。Audible会員登録で、非会員価格の30%OFFで購入できます。
-
ナレーター:
-
Mehmet Atay
このコンテンツについて
Anadolu'da Medeniyetin Hikayesi serisinin yeni bölümlerinden bildirim yoluyla haberdar olmak için seriyi takip etmeyi lütfen unutmayın.
Osmanlı Devleti tarihi 14'üncü yüzyıldan beri dünya tarihini yakından ilgilendiren konulardan biridir. Nicolae Lorga (Jorga), Johann Wilhelm Zinkeisen, Joseph von Hammer gibi Batılı Osmanlı tarihçilerinin yanı sıra, Türkiye’de genel Osmanlı tarihi üzerinde son zamanlarda İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Enver Ziya Karal'ın eserleri kayda değer.
Arşivlerimizde, çoğunluğu tasniflenmiş yaklaşık 150 milyon belgeye dayalı çalışmalar sayesinde, günümüzde Osmanlı tarihi araştırmaları tamamıyla yeni bir içerik kazanmakta, eski çarpıtılmış görüşler düzeltilmekte ve bilinmeyen birçok cephesi aydınlatılmaktadır.
Osmanlı tarihçiliğinde ilk tarih telifleri, kuruluş devrindeki çalkantılı hadiselerin durulmasından sonra ortaya çıkar. Fetihler döneminin hükümdarı Fatih Sultan Mehmed, tarih yazmaktan çok tarih yapmıştır. Yavuz Sultan Selim ve ardından Kanuni Sultan Süleyman’ın dönemleri daha ziyade gazânâme türü eserlerin yazıldığı devirlerdir. 16'ncı yüzyılda askerî ve siyasi bozulmalara paralel olarak siyasetname ve nasihatnameler, 17'nci yüzyılda, vekayiname türü eserler artar. 18'inci yüzyıl başında Divan-ı Hümayun’a bağlı vekayinüvislik müessesesi kurulur; böylece resmî tarih yazıcılığı başlar. 19'uncu ve 20'nci yüzyıllarda, Devlet-i Aliyye’nin müesseselerini kapsayan sentezci tarihçiliğin güzel örnekleri verilir. Batıdan tarih tercümeleri de yapılır. Biyografik ve ansiklopedik eserler yanında, ilk defa salnameler ve ilk tarih dergileri yayımlanır.
Büyük tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık Osmanlı Devletinin 623 yılını 5 bölümde anlatıyor.
©2015 Fikret Nesip Üçcan (P)2023 Sesle Kitap