Vakıflar - Hayrât Medeniyeti
Anadolu'da Medeniyetin Hikayesi 11
カートのアイテムが多すぎます
カートに追加できませんでした。
ウィッシュリストに追加できませんでした。
ほしい物リストの削除に失敗しました。
ポッドキャストのフォローに失敗しました
ポッドキャストのフォロー解除に失敗しました
聴き放題対象外タイトルです。Audible会員登録で、非会員価格の30%OFFで購入できます。
-
ナレーター:
-
Mehmet Atay
このコンテンツについて
Anadolu'da Medeniyetin Hikayesi serisinin yeni bölümlerinden bildirim yoluyla haberdar olmak için seriyi takip etmeyi lütfen unutmayın.
Başlangıçta, bireysel hayırseverlik ve sevap işleme duygusundan doğan vakıflar, sonradan, kamu yararı, inanç, sosyal sorumluluk ve aile dayanışması gibi motivasyonların da eklenmesiyle bir sosyal düzen aracı haline gelir. Zamanla birçok kamu hizmetini gerçekleştirmek için kullanılan hukuki bir müessese işlevini de görür. Böylece, sıbyan mektepleri, medreseler, sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri, yerel yönetimlerin birçok hizmeti, esnaf teşkilâtları, ordu yardımlaşma kurumları, kısaca kamu yararı bulunan her hizmetin aksamadan ve sürekli olarak yerine getirilmesi için vakıf müessesesine başvurulmuştur.
"Bir adam vakıf bir evde doğar, vakıf beşikte uyur, vakıf mallardan yer ve içer, vakıf kitaplardan okur, vakıf bir okulda hocalık eder, vakıf idaresinden ücretini alır, öldüğü zaman vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir mezarlığa gömülürdü"
Vakıf müessesesine bazı benzerlikler taşıyan örneklere Hammurabi kanununda, eski Mısır’da, eski Yunan ve Roma hukukunda, dolayısıyla Bizans’ta; günümüzde de, İslâm’dakinden farklı bir düşünceyle, Cermen hukukunda, Fransa’da, İngiliz ve Amerikan hukukunda da (trust, foundation adlarıyla) rastlanır.
©2015 Fikret Nesip Üçcan (P)2023 Sesle Kitap