-
サマリー
あらすじ・解説
Bestaat er zoiets als het vrouwenbrein? Klopt het bijvoorbeeld dat vrouwen beter kunnen multi-tasken? En is dat dan nature of nurture? Als die verschillen er zijn, is dat wel belangrijk om te weten, want dat heeft consequenties voor de geneeskunde, misschien ook wel voor inkomen en loopbanen.
Mannen en vrouwen zijn eindelijk voor de wet gelijk. Vrouwen blijken, nu ze even goed onderwijs krijgen, ook even slim als mannen. Ze zijn niet wiskunde-dom, zoals lang werd verondersteld. Je zou denken dat vrouwen dan ook hetzelfde brein hebben als mannen. Voor sommige eigenschappen is dat ook zo. In een eerdere aflevering zagen we al dat taal voornamelijk vanuit de linker hersenhelft wordt aangestuurd. Dat is voor vrouwen niet anders is dan voor mannen. En nee, er zit geen shopping centrum in ons vrouwelijk brein.
Toch zijn er wel verschillen, en soms zijn ze zelfs tamelijk uitgesproken. Die verschillen hebben consequenties voor het gedrag en zijn daarom relevant om te kennen.
Over BNR In De Diepte
Na het succes van Terug naar de Oerknal met Govert Schilling is BNR In de Diepte terug met een nieuw seizoen, en een nieuwe wetenschapper. In vijf afleveringen neemt Iris Sommer, psychiater, neurowetenschapper aan het UMCG en auteur, je mee op een baan door het brein. Je leert alles over onze zintuigen, de linker, en de rechterhersenhelft, of mannen een ander brein hebben dan vrouwen, en welke invloed je darmen hebben op je persoonlijkheid.
Over Iris Sommer
Iris studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werd in 2004 psychiater aan het UMC Utrecht. In 2010 werd ze hoogleraar psychiatrie aan de UU. Daar richtte ze de stemmenpoli op, waar mensen terecht kunnen die last hebben van hallucinaties. Haar eerste popular wetenschappelijke boek was dan ook “Stemmen horen”. Daarna volgde “Haperende Hersenen” in 2016, wat een best-seller werd, evenals “Het Vrouwenbrein” in 2020.
Sinds 2017 werkt Iris aan het UMC Groningen, waar ze directeur van het onderzoeksinstituut Brain and Cognition is. Daar combineert ze onderzoek met patientenzorg en onderwijs. In 2021 werd ze genomineerd als Nias-Lorentz Distinguished fellow en werkte ze als fellow op het Netherlands Institute of Advanced Science (NIAS) te Amsterdam. In 2022 ontving zij de Huibregtsenprijs voor Wetenschap en Maatschappij. Samen met de Hersenstichting schreef ze het kookboek “Voed je brein”, over de invloed van gezond eten op hersenen en gedrag. In augustus staat ze met haar team op Lowlands Science onder de title “Shitty Science”. In november dit jaar verschijnt haar nieuwe boek “de Bacterie en het Brein”.
See omnystudio.com/listener for privacy information.