-
サマリー
あらすじ・解説
"Kleine ritjes voor de jongens, nooit een grote. Iedereen werkte mee om ons financieel kapot te maken". De straatgevechten liggen achter ons, maar de interne strijd woedt heviger dan ooit. Jan heeft een vergunning, is certificaathouder en heeft daarmee recht op fatsoenlijke ritten. Justitie neemt echter ruim de tijd voordat er actie wordt ondernomen.
De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander 't Sas, in samenwerking met BNR. Sander maakt als jonge verslaggever de taxioorlog mee, en bewaarde alle geluidsfragmenten jarenlang in zijn persoonlijke archief. Met de verhalen van Jan en Cees schetsen die fragmenten een ontluisterende beeld, én komen ze samen tot nieuwe inzichten.
Na jarenlang procederen tegen de TCA krijgt Jan gelijk van de rechter: hij is doelbewust uit het systeem gehouden en heeft recht op compensatie. De TCA komt echter niet over de brug met het geld.
Jan en Cees zetten ook hun civiele procedure bij de Ondernemingskamer voort: vanwege wanbeleid moeten het TCA-bestuur en de TCA-directeur weg, vinden ze. Ze hebben een punt: er blijkt 2 miljoen euro te zijn verdwenen uit het spaarfonds van de taxichauffeurs. Hun strijd leidt er uiteindelijk toe dat de Ondernemingskamer van het Gerechtshof het drietal Grijpink, Janmaat en Van Gelderen ontslaat.
Toch blijkt het wellicht een pyrrusoverwinning, want een jaar na die uitspraak besluit het OM de zaak tegen Grijpink, Janmaat en Van Gelderen te seponeren. Het onderzoek heeft te lang geduurd, en er zouden meerdere getuigen zijn gehoord, maar er is te weinig bewijs zijn om tot vervolging over te gaan. Het is een grote deceptie voor Jan en Cees. Ze voelen zich verraden door politie en justitie, die in hun ogen niks voor ze hebben gedaan.
De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander 't Sas, in samenwerking met BNR.
Foto: © ANP / Jörgen Caris
Taxi Oorlog/ De Taxi Oorlog/ De Taxioorlog/ De Taxi-oorlog
See omnystudio.com/listener for privacy information.