エピソード

  • Isfugl, muslinger og skarver - Mariager Fjords natur
    2022/02/21

    Mød muslinger, en isfugl, skarver og smukke landskaber i dette afsnit om naturen i og ved Mariager Fjord.

    Fjorden og omegn er et utroligt smukt, spændende og enestående stykke dansk natur, der byder på masser af fantastiske oplevelser. Tag sammen med en naturvejleder fra Nordjyske Museer og en biolog fra Mariagerfjord Kommune på en tur langs nordsiden af fjorden helt inde fra Hobro til udmundingen i Kattegat ved Als odde. De møder bl.a. en isfugl, ser skarver og spiser en musling, mens de fortæller om den døde fjord i 1997, sæler, kalk i undergrunden og meget mere.

    続きを読む 一部表示
    37 分
  • Sol og sommer ved Mariager Fjord
    2022/02/06
    Hør historien om sol og sommer ved Mariager Fjord - om dengang folk begyndte at bade, tage på traktørsteder og dase på campingpladser.

    Engang var fjorden spisekammer og færdselsåre. Så kom overklassen sidst i 1800-tallet og nød den smukke natur langs og på fjorden. Sidenhen fulgte friluftsbølgen og fritidssamfundet. Fjorden blev kranset af campingpladser og traktørsteder og badebroer. Fjordlandskabet og fjorden selv fik ny værdi som et sted, hvor folk slappede af i ferier og i weekender.

     

    Musik: Blue Dot Sessions

    Værten er Peter Hørup fra Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Historisk monolog af Gert Rubæk, Nordjyske Museer.

     

    Afsnittet er lavet af Peter Hørup fra Johannes V Jensen og Thit Jensen Museet, og den historiske monolog er indtalt af Gert Rubæk fra Nordjyske Museer.

    続きを読む 一部表示
    10 分
  • Hobro Gasværk - da Hobros gader begyndte at stråle
    2022/01/31
    Hør historien om hvordan gas-energi revolutionerede hverdagslivet for en generation af Hobrogensere.

    Indtil 1898 skinnede der et søvnigt lys fra tranlamper i Hobros gader, og borgere klagede over, at man gik med fare for liv og lemmer. I 1898 åbnede Hobro Gasværk på Hobro havn. Det første danske gasværk åbnede i 1853 og bredte sig til hele Danmark indtil omkring 1915. Gasværket på Hobro havn var et synligt tegn på den moderne industrielle udvikling, komfort og velfærd. Fra de store gasbeholdere strømmede den rørlagte energi ud til Hobros borgere. Med kul blev der produceret gas til belysning og varme. Gassen var en hurtig, billig og ren energikilde som revolutionerede dagliglivet for en hel generation af danskere. Nu kunne folk gå sikkert på gaden i Hobro.

     

    Musik: Bio Unit

    Speak: Peter Hørup fra Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet.

    Lydklip: Danmarks Radios Arkiv og Himmerlands Teater

    続きを読む 一部表示
    12 分
  • Hobro Værft
    2022/01/24
    Hør historien om Hobro Værft, Danmarks ældste træskibsværft, fra 1849 og mød dens leder, Peter Leth. Værftet har oplevet op og nedture og har produceret bl.a. skonnerter til cement i 1800-tallet og mange fiskekuttere i 1900-tallet. I 1930'erne kom statsminister Stauning det til hjælp, da værftets økonomi var i knæ. Duk ned i den brogede historie i dette afsnit. I afsnittet hører du Klaus Højbjerg, der fortæller og interviewer Peter Leth. Intro af Lykke Olsen, Nordjyske Museer.

     

    続きを読む 一部表示
    8 分
  • Havnearbejdere, pakhuse og kul
    2022/01/24
    Hør om havnens hårde havnearbejdere, pakhuse og bjerge af kul på Hobro havn i dette afsnit. Arbejdet som havnearbejder på danske havne var ikke for sarte drenge. Havnearbejdere var ”frie fugle”, der mødte op på havnene hver dag i håb om at få arbejde den dag, og var de heldige fik de lov til fx. at slæbe 100 kilos sække med korn eller skovle kul i 10 timer om dagen. De fik tit arbejde i de mange pakhuse, som lå på havnene. Du møder havnearbejderne selv i dette afsnit.

    De skovlede også kul ved Hobro Kul og Koks Import og blev sorte fra top til tå. Historien om kullet på havnen får du også i dette afsnit. 

     

    続きを読む 一部表示
    19 分
  • Dampskibe på Mariager Fjord
    2022/01/13

    Rejsende i os og damp og samtidig et tegn på moderne tider. Der blev jublet på havnen i Hobro i 1859, da byen fik sit eget dampskib, der sejlede i fast rutefart mellem Hobro og København. Det samme skete nogenlunde samtidig i andre jyske kystbyer. De nye dampskibe og damplokomotiver i midten af 1800-tallet gjorde, at danskerne nu kunne rejse mellem kystbyer på få timer og ikke mere rejse flere dage i hestevogn på mudrede veje. Samtidig kunne folk tage på fornøjelsesture med små dampere på danske fjorde, også på Mariager Fjord. Hør afsnittet om dengang, dampskibene kom til Mariager Fjord.

    Fortælleren er museumsinspektør Lykke Olsen fra Nordjyske Museer, og de historiske dialoger er indtalt af henholdsvis Gert Rubæk, Nordjyske Museer og skuespillere fra Himmerlandsteater.

    Musik og lydeffekter er produceret af:

    Alienbomb (kanon)

    Fuerlee: Sadness Milkshake

    Flatthill 

    Richwise 

     

    続きを読む 一部表示
    9 分
  • Blaakilde Mølles Fabrikker - stank og døde dyr på Hobro havn
    2022/01/03

    Hør historien om en af Hobros største og mest stinkende arbejdspladser.

    I mere end en menneskealder prægede Blaakilde Mølles Fabrikker livet på Hobro havn. Blaakilde var oprindeligt en kornmølle fra 1600-tallet, men blev i 1869 omdannet til en benmelsfabrik. En fæl stank indhyllede havnen, når jernbanevogne futtede afsted med døde dyr fra Hobro Andelsslagteri til Blaakilde Mølles Fabrikker. Fabrikken blev en af byens største fabrikker, hvor der var et særligt sammenhold og omgangstone. 

    Værten er Peter Hørup fra Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Du hører også Gert Rubæk fra Nordjyske Museer.

    Musik: Bio Unit 

    Der er gjort brug af erindringer fra Blåkilde Mølles Fabrikker, som ligger på Mediehuset Wiegaardens hjemmeside.

    続きを読む 一部表示
    10 分
  • Vindø Teglværk
    2021/12/28

    Svedige mænd, der puklede i stegende hede og kvinder og børn, der gik til hånde til en ringe løn. Fra midt i 1800-tallet rejste tusindvis af teglværker sig i Danmark og ikke mindst langs fjorde og gav arbejde til fattige landarbejdere. Hør et afsnit om Vindø Teglværk i Hobro, der blev grundlagt i 1849 og stadig eksisterer, og hør om dens rejse fra et lille, primitivt teglværk til et førende teglværk sidst i 1800-tallet til en moderne fabrik i dag, hvor stenene er urørte af menneskehænder. 

    Værten er Lykke Olsen, Nordjyske Museer, og de historiske monologer er indtalt af en skuespiller fra Himmerlandsteater og Gert Rubæk fra Nordjyske Museer og Peter Hørup fra Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet.

    Lydeffekter:

    Bl.a. Craigsmith (galopperende hest)

    続きを読む 一部表示
    14 分