エピソード

  • De laatste Nexus: Het jaar van AI, games als innovatiemachine en ASML
    2023/12/28

    OPROEP: we zoeken de partij die Nexus wil steunen als sponsor! Ben of weet jij die? Laat het ons vooral weten - luister onze podcast en mail Joe.

    2023 was het jaar van kunstmatige intelligentie, maar waar vond de echte revolutie nou plaats? En is de interface van ChatGPT wel toekomstbestendig? De gamesindustrie is gigantisch, maar hoe dragen games verder bij aan de samenleving? En ASML is het belangrijkste techbedrijf van Europa, maar zien we dat in Nederland genoeg?  Daarover praten Ben van der Burg en co-hosts Joe van Burik en Daniël Mol in deze (voorlopig laatste) aflevering van Nexus. 

    Zelfrijdende auto's en meer
    In de laatste Nexus van 2023 wil Ben nog één keer praten over AI. De technologie domineerde dit jaar het nieuws, maar helemaal perfect zijn de toepassingen nog niet. Neem ChatGPT, dat inmiddels 100 miljoen actieve gebruiker heeft, maar toch ook een onhandige gebruikservaring. Hoe kan dat beter? En wat gaat de 'vormfactor' van de toekomst worden voor AI? 

    Het is ook maar de vraag wie er nu het meest profiteert van deze AI-revolutie? Is dat een bedrijf als OpenAI, dat op weg is naar een waardering van 100 miljard? Moeten we juist naar big tech kijken? Of is dat chipmaker Nvidia, die van zo'n beetje elk succes in de AI-wereld zijn graantje meepikt?

    Een mogelijke fusie tussen Warner Bros Discovery en Paramount
    De gamesindustrie zet al jaren vele miljarden om, maar daarmee sta je onvoldoende stil bij de positieve impact op de samenleving. Joe ziet tal van voordelen in het spelen van games. Samen (of tegen elkaar) spelen heeft waarde, mensen kunnen in de digitale wereld zichzelf zijn en gamen is ook nog leerzaam. 

    Bovendien zijn games een belangrijke drijfveer van innovatie elders in de techwereld. Neem gebieden als AI, de smartphone, cloud en VR. Allemaal technologieën die in meer of mindere mate een handje geholpen worden door de brede gamesindustrie.  

    De 'everything app' ís er al: die heet niet X, maar wel bunq
    De techredactie van BNR ging onlangs op bezoek bij ASML, het grootste techbedrijf van Europa. Daniël blikt terug op dat bezoek, want de campus in Veldhoven is een bijzondere plek. Wat maakt ASML nu zo bijzonder? En gaan we ook in 2024 weer (bijna) wekelijks praten over industrie voor microchips? 

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik en Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts.

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    46 分
  • Wil je écht een zelfrijdende smartphone, Warner Bros en Paramount willen fuseren en Bunq doet wat X wil
    2023/12/21

    OPROEP: we zoeken de partij die Nexus wil steunen als sponsor! Ben of weet jij die? Laat het ons vooral weten - luister onze podcast en mail Joe.

    De toekomst van tech in auto's, ook die zonder stuur; de vraag of Warner Bros Discovery en Paramount écht gaan fuseren; en het idee dat de 'everything app' die X wil zijn er al is in de vorm van digitale bank Bunq. Daarover praten Ben van der Burg, co-host Joe van Burik en hun gast Sanne Kanis in deze aflevering van Nexus.

    Zelfrijdende auto's en meer
    Waymo, de divisie van Google-moeder Alphabet met zelfrijdende voertuigen, heeft cijfers gedeeld om te illustreren hoe goed het gaat: er is ongeveer 11 miljoen kilometer met autonome ‘robotaxi's gereden in San Francisco, LA en Phoenix, waarbij de kans 6,7 keer kleinere was op een ongeluk met letsel dan een mens achter het stuur. En ook nog 2,3 keer minder kans dan een ongeluk waarbij de politiek betrokken is.

    Toch is Waymo zowat de enige partij die nog uberhaupt in het openbaar test met autonome voertuigen, want concurrent Cruise mag dat nergens meer doen na een ongeluk in San Francisco in oktober. Al rijdt Waymo alleen in aangegeven (‘geofenced’) gebieden, en niet snelwegen. Overigens zijn de automerken zelf, los van Tesla, hier minder meer mee bezig: al laat Mercedes je in de meest luxe modellen onder bepaalde omstandigheden al wel de handen van het stuur halen.

    Een mogelijke fusie tussen Warner Bros Discovery en Paramount
    Warner Bros. Discovery voert een gesprek met Paramount over een mogelijke fusie. Terwijl de fusie tussen WarnerMedia en Discovery pas vorig jaar werd afgerond. Sindsdien doet CEO David Zaslav vooral aan kostensparen door films die klaar zijn nog voor release af te schrijven om minder winstbelasting te betalen. Toch is dat bedrijf zo'n 29 miljard waard, vooral dankzij platform (HBO) Max.

    Paramount is ‘maar’ 10 miljard waard, heeft weliswaar een streamingsplatform dat bijna niemand in Nederland gebruikt maar vooral een open tv-netwerk dat verlies lijdt. Maar óók allerlei content voor kinderen waar Warner Bros meer mee wil om juist families aan te spreken. Dat zou wel eens interessante combinatie vormen tegenover rivalen Netflix en Disney+. Anderzijds: we weten ook allemaal dat streamingplatforms in een race to the bottom zitten, en nu al advertenties en hogere gebruikerstarieven nodig hebben om winstgevend te zijn – net als kabel-tv ooit eerder.

    De 'everything app' ís er al: die heet niet X, maar wel bunq
    Ben deed een interessant inzicht op na het interview dat Joe en hij deden met Ali Niknam, de oprichter en CEO van Bunq, over onder meer hun AI-assistent Finn in BNR Digitaal. Die toepassing beantwoordt al je vragen gerelateerd aan je bankzaken: maar niet alleen wanneer en hoeveel jij aan koffie uitgaf, maar ook waar je vrienden (als ze opt-in kiezen) het liefste eten en waar ze cadeautjes kopen. Wat zorgt ervoor dat die functionaliteit (onder meer) Bunq dezelfde functionaliteit bezorgt die Elon Musk met X voor ogen heeft?

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-onderneemster Sanne Kanis.

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    52 分
  • Slaagt Threads in Europa? Google vs Epic en OpenAI gaat betalen voor data
    2023/12/14

    Threads van Meta is gelanceerd in Europa. De Twitter-kloon liep vertraging omdat Meta nog niet kon voldoen aan de DMA. Nu zijn alle bezwaren uit de weg. Heeft Threads kans van slagen? Wat zegt de jury-uitspraak in de zaak tussen Epic en Google en OpenAI gaat met uitgever Axel Springer in zee. Niet schrikken: ze gaan betalen voor de journalistiek die ze toch al gebruikten. 

    Threads in Europa
    Hoera! Threads van Meta is dan eindelijk gelanceerd in Europa. Een klein halfjaar geleden bleek dat de implementatie van de DMA ervoor zorgde dat bewoners van de Europese Unie nog niet aan de slag konden op het X-alternatief. Na een aantal maatregelen, waaronder het niet-verplichten van een Instagram-account om op Threads te kunnen kijken, is de app nu ook live op ons continent. Maar heeft een Twitter-achtig platform überhaupt nog kans van slagen? En past het Instagrampubliek wel op Threads? 

    Epic wint van Google
    Google en Epic hebben in de rechtszaal het conflict over de Google Playstore uitgevochten. De jury-uitspraak is duidelijk: Google heeft een monopolie en maakt daar misbruik van. Een belangrijke overwinning voor Epic, die in een vergelijkbare zaak tegen Apple nog bakzeil haalde. Wat zegt dit over de verdeling tussen platform en contentmaker? 

    OpenAI gaat betalen voor journalistiek
    OpenAI gaat in zee met uitgeverij Axel Springer, bekend van Bild, Die Welt, Politico en Business Insider. OpenAI mag het materiaal van de uitgever gebruiken voor het trainen van hun modellen. Andersom worden er in ChatGPT journalistieke samenvattingen aangeboden, mét bronvermelding. Is dit een toekomstig verdienmodel voor de journalistiek? Of kan de uitgever geen kant op?

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-juriste Lisette Meij.

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    52 分
  • Google's Gemini moet GPT verslaan, de AI Act sleept voort en de macht van GTA 6
    2023/12/07

    Google's Gemini, het nieuwe AI-taalmodel, wordt dat beter dan GPT van OpenAI? Over de AI Act wordt nog volop onderhandeld, maar wat voor pakket regelgeving krijgen we nou straks in Europa? En we praten over de macht van GTA 6, oftewel (voluit) Grand Theft Auto VI.

    Google's Gemini
    Gemini is afkomstig van diverse AI-teams binnen Google, waaronder DeepMind. Dit taalmodel werkt is multimodaal en kan dus afbeeldingen, video, audio, tekst en programmeertaal combineren. Bovendien is Gemini flexibel in drie varianten: Ultra voor complexe taken, Pro voor meeste zoals AI-chatbot Bard (en in 2024 komt daar ook Ultra), en Nano om lokaal te draaien op apparaten zoals de Google Pixel 8 Pro smartphone. Gaat Google hiermee een slag maken richting OpenAI en Microsoft? Gemini is voorlopig echter nog niet beschikbaar in Europa, al gold dat eerder ook voor Bard.

    AI Act
    De AI Act lijkt soort slepend dossier te zijn geworden binnen de autoriteiten van de EU. Dit pakket wetgeving, met diverse risiconiveaus, werd twee jaar terug al vastgelegd door de Europese Commissie. Maar daar zijn chatbots zoals ChatGPT tussen gekomen, met al hun impact, hype en nieuwe mogelijkheden. Dus wil Brussel nu ook meer transparantie over hoe AI-taalmodellen getraind worden en hoeveel energie ze verbruiken. Er is komt echter veel tegendruk van Frankrijk en Duitsland (en Italie), waar eigen, kleine AI-bedrijven zitten. Wat kunnen we nog verwachten?

    GTA 6
    GTA 6 heet voluit Grand Theft Auto 6, al zegt en zoekt iedereen op GTA 6, daarom gebruiken media die term. Dat is nu al dé meeste geanticipeerde game aller tijden: de trailer daarvan kwam dinsdag héél vroeg uit en is in pakweg drie dagen tijd 120 miljoen keer bekeken op YouTube. Niet heel gek, want deel vijf verkocht bijna 200 miljoen stuks en leverde zo'n 8,5 miljard dollar op voor maker Rockstar en moederbedrijf Take Two. We verklaren de hype en bespreken veelgemaakte, clichématige opmerkingen over deze gamereeks. 

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met tech-investeerder Eva de Mol .

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    54 分
  • Had ChatGPT meest succesvolle lancering aller-tijden? En Musk draait door
    2023/11/30

    ChatGPT is één jaar oud en dat is reden voor een feestje. Uiteraard vieren we dat bij Nexus op onze eigen manier, door terug te kijken op de meest succesvolle productlanceringen in tech aller-tijden. Hoort ChatGPT daarbij? En Musk verklaart nu echt de oorlog aan zijn adverteerders. In nogal sterke taal meldde hij in een interview dat hij zich niet laat chanteren.

    Eén jaar ChatGPT
    Is de lancering van ChatGPT de meest succesvolle productintroductie aller-tijden? Met die vraag trappen we het gesprek af over één jaar ChatGPT. Is de app van OpenAI te vergelijken met de lancering van Netscape, Facebook, de iPhone of een ander product? En blijft de revolutionaire technologie die ChatGPT mogelijk maakt in hetzelfde tempo doorgroeien?

    Musk draait door, of niet?
    Musk ligt definitief in de clinch met zijn investeerders. Het conflict met MediaMatters bleek de aanleiding voor nog iets veel groters. In een interview op de Dealbook Summit was hij duidelijk: adverteerders maken X kapot door massaal te vertrekken en iedereen die Musk chanteert met geld kan de klere krijgen. Is dit slimme strategie van een onafhankelijke tech-leider, of zien we hier een man die de grip op de realiteit verliest? 

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van The Next Web.

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    55 分
  • Problemen bij OpenAI, de waarde van Bitcoin en de 'thermonucleaire' rechtszaak van X
    2023/11/23

    Het meest chaotische en turbulente techweekend in maanden: de chaos bij OpenAI. CEO Sam Altman werd ontslagen en keerde een paar dagen later weer terug. Wat is de oorzaak van dit alles? Ondertussen rommelt het ook bij de grootste crypto-exchange ter wereld en ligt Elon Musk weer in de clinch met een mediapartij.

    Chaos bij OpenAI
    Waar ging het mis bij OpenAI? In een halve week werd Sam Altman ontslagen als CEO, werd hij 'aangenomen' bij Microsoft en keerde hij vervolgens terug op het oude nest. Ondertussen werd er volop gespeculeerd over de oorzaak van zijn plotselinge ontslag. Had het iets te maken met de commerciële tak van het bedrijf, die teveel de overhand had gekregen? Of heeft het iets te maken met de ontwikkeling van 'Artificial General Intelligence' zoals enkele anonieme OpenAI-ontwikkelaars nu beweren tegenover Reuters. Wie het weet mag het zeggen. 

    Binance als paria
    Ook gedoe bij een ander groot bedrijf binnen een andere markt. We hebben het natuurlijk over Binance. De van oorsprong Chinese exchange lag al jaren onder de loep in de VS. Toen een onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie bijna was afgerond, kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse staat en Binance een overeenkomst hadden bereikt over een schikking van zo'n vier miljard. Ook topman Changpeng Zhao was betrokken bij de zaak. Wat zegt de conclusie van deze megazaak over de hele cryptomarkt? 

    Een nieuwe rechtszaak van Elon Musk
    En natuurlijk was er weer nieuws over het X van Elon Musk. Ditmaal over de antisemitische en extreemrechtse content op zijn platform. Die is er nog altijd en afgelopen week bleek dat deze content regelmatig gekoppeld wordt aan advertenties van grote bedrijven. Een onderzoek van Media Matters over dit onderwerp schoot Elon Musk in het verkeerde keelgaat en een nieuw conflict was geboren. 

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, en Jasper Bakker, bedrijfs ICT-journalist bij AG Connect.

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    48 分
  • Waarom Apple en Google elkaar helpen, platforms aan banden in de EU en wat is cultuur ons waard?
    2023/11/16

    De miljardendeal die het duopolie van Google en Apple in stand houdt, maakte deze week weer een hoop los. Verder: hoe gaat Europa met de Digital Markets Act de grote platforms nou onder de duim houden? En: wélke entertaiment is ons geld waard, en hoeveel?

    De miljardendeal tussen Google en Apple
    We hebben eindelijk een (soort van) officieel getal, bij de vraag hoeveel geld Google per jaar betaalt aan Apple om Google's zoekmachine als standaard te houden in webbrowser Safar. Dat is 36 procent van de omzet uit advertentie daaruit, en dat betekent 18 miljard dollar, volgens nauwkeurige schattingen. Al wilde Google topman Sundar Pichai alleen bevestigen dat gaat om ‘het gros’ van 26,3 miljard, in 2021 - dát weten we dan weer dankzij de rechtszaak aangespannen door Fornite-maker Epic Games, want in een zitting daarvan moest Pichai deze week getuigen. In navolging van de rond de al wekenlange reeks zittingen in de zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat op diens beurt de macht vaak Google op de markt voor online zoeken en advertenties aan de kaak stelt.

    Grote platforms en de Digital Markets Act
    De dag dat wij in deze studio staan, 16 november, is de deadline om in beroep te gaan tegen de Digital Markets Act. Die kort genomen de macht van grote bedrijven over online platform, vooral economisch, moet inperken. Google en Microsoft hebben zich daarbij neergelegd: ze gaan akkoord met de kwalificatie ‘VLOP’: Very Large Online Platforms én Search Engines. Meta gaat wel akkoord met die status voor Facebook, Instagram en WhatsApp, maar níet voor Messenger (en Marketplace, maar dat kennen we hier niet echt). TikTok gaat ook in beroep en stelt effectief dat de DMA kleinere, jongere spelers moest beschermen tegen de gevestgide orde, en vooral dat TikTok zo'n klein, jong platform is. Dan is er nog Apple, waarvan we al weten dat de App Store, Safari en iOS onder de DMA gaan vallen, maar daaar heeft die techreus zeker moeite mee.

    De waarde van entertainment
    Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube en andere grote streamingplatforms - de afgelopen tijd hebben ze bijna allemaal prijzen aangepast, vaak verhoogd. Of ze hebben advertenties toegevoegd, zodat je minder (of: hetzelfde als eerst) betaalt. En zo zijn streamingplatforms eigenlijk geworden wat ‘conventionele’ kabel tv ooit was. Zeker nu live sport ook steeds meer onderdeel ervan uit maakt, zoals bij Apple en ook Netflix heeft het net voor het eerst gedaan, met een golfwedstrijd voor F1-coureurs. Dat allemaal in het licht van de Hollywood stakingen die net voorbij zijn. Dat ging niet alleen om inzet van AI maar ook algemene betaling van acteurs en schrijvers. Maar gaat al het extra geld dat wij betalen nu ook echt naar hen toe? 

    Diezelfde vraag kun je stelle in de game-industrie: dit jaar komt de ene na de andere topgame uit, mede omdat ontwikkeling tegenwoordig duur is en extra lang duurt, mede door vertraging in coronatijd. Maar over de hele linie ook ontslagen bij ontwikkelstudio's en zelfs prominente media die dat coveren, omdat uitgevers op de centen letten. Dus: hoe zorgen we nog dat ons geld terecht komt bij de makers die wij het waard vinden?

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Sanne Kanis, tech-onderneemster en voormalig medewerker van Google en Spotify, en Ilyaz Nasrullah, digitaal adviseur en tech-columnist voor Trouw.

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    47 分
  • Handige 'GPT'tjes', een techsavvy overheid en slechts één moderator op X
    2023/11/09

    Sam Altman's OpenAI had een hoop nieuws te melden op hun eerste grote concurrentie. Zo krijgen we onder meer persoonlijke 'GPT'tjes' om specifieke taken beter te kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we het over ICT bij de overheid, want wat gaat daar nu fout, met de verkiezingen in aantocht? Tot slot spreken we over de eerste transparantierapporten in het kader van de DSA. Het X van Elon Musk heeft één hele moderator die de Nederlandse taal beheerst. 

    Iedereen zijn eigen AI-assistent
    Welke impact gaan de specifieke 'GPT's' hebben op de toekomst van hoe wij taalmodellen gebruiken. Nieuwe toevoegingen aan het ecosysteem van OpenAI laten gebruikers in natural language hun eigen modellen trainen. Vervolgens kunnen ze die ook aanbieden in een appstore. Is dit de toekomst van het particulier gebruik van taalmodellen. Ondertussen heeft Musk ook de beta van zijn eigen taalmodel Grok gelanceerd. 

    Laat de digitale overheid fouten maken
    ICT bij de overheid lijkt wel een eeuwenoud vraagstuk. Nederlandse tech-experts blijven ontevreden met de IT-kennis en de uitvoering van projecten bij de overheid. Maar waar begint de probleem precies? Zit dat hem in de Tweede Kamer, of juist bij de omgang van de overheid met ICT'ers. En hoe moeten in de toekomst omspringen met grote ICT-projecten? De overheid moet weer fouten maken!

    Transparantie onder de DSA
    Smullen voor technerds: de eerste rapporten van de 'very large online platforms' onder de DSA kwamen de afgelopen weken binnen. Naast interessante getallen over actieve gebruikers per lidstaat, leren we vooral veel over de staat van het modereren. Zo heeft X slechts één Nederlandse moderator actief, terwijl TikTok er 167 in dienst heeft. Opvallend, maar wat zijn nu de gevolgen daarvan? 

    In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Lisette Meij, tech-jurist en oprichter van Lime Legal, en Jasper Bakker bedrijfs ICT-journalist voor AG Connect.

    (De afbeelding van deze podcast is gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    50 分