Oosterburen | BNR

著者: BNR Nieuwsradio
  • サマリー

  • Oosterburen is de Duitsland-podcast van BNR Nieuwsradio die je een toegangspas geeft voor het politieke centrum van het grootste industrieland van Europa. Een van de invloedrijkste Duitse parlementsleden, Otto Fricke, neemt correspondent Derk Marseille mee voorbij de beveiligingspoortjes door de wandelgangen van de Bondsdag in Berlijn. Samen bieden ze een unieke kijk op de laatste ontwikkelingen bij onze oosterburen.

    Duitsland, de derde economie ter wereld, staat voor immense uitdagingen. Het land moet een evenwicht zien te vinden tussen de economische reuzen Verenigde Staten en China, omgaan met opkomende extremistische partijen, en zijn industrie verduurzamen en digitaliseren zonder zijn grootste bedrijven te verliezen. Bovendien zijn er de voortdurende dreigingen van de oorlogen in Oekraïne en Gaza, die de stabiliteit in Europa op de proef stellen.

    Kan Duitsland, waar Nederland zo afhankelijk van is, deze transformatie aan?

    In elke aflevering maakt Bondsdaglid Otto Fricke tijd in zijn agenda vrij om met Derk Marseille de burenrelatie tussen Nederland en Duitsland dieper te doorgronden. Hoe praat je met die ene AfD-collega die bewust de Holocaust-herdenking overslaat? Hoeveel last krijgt het Nederlandse bedrijfsleven van de Duitse economische stagnatie? Wat kunnen Duitsland en Nederland voor elkaar betekenen nu de dreiging van buitenaf en binnenuit lijkt toe te nemen? Wanneer mag de fax het raam uit, en waarom heeft Duitsland zoveel moeite met digitaliseren? 

    BNR Oosterburen biedt een fascinerende inkijk in de complexe van de Duits-Nederlandse relaties en brengt je op plekken waar de meeste mensen niet mogen komen. Luister mee en krijg een uniek perspectief op de toekomst van Europa's grootste economie.

    Over de makers

    Derk Marseille, al 13 jaar correspondent voor BNR Nieuwsradio in Duitsland, brengt een schat aan ervaring en inzichten mee. Otto Fricke, een veteraan in de Duitse politiek en een groot Nederland-fan, biedt een unieke kijk op de Duits-Nederlandse relaties vanuit zijn rol als parlementariër voor de FDP. Als woordvoerder van begrotingszaken passeren zo’n beetje alle nieuwe plannen en wetten inclusief bijbehorende financiële onderbouwingen zijn bureau.

    2024 BNR Nieuwsradio
    続きを読む 一部表示
activate_samplebutton_t1
エピソード
  • 8. Otto Fricke blikt terug op het eerste helft van 2024
    2024/07/22

    Hoe komt de Duitse begroting tot stand? Bondsdaglid Otto Fricke neemt je in deze aflevering mee achter de schermen.

    In de nieuwste aflevering van de BNR-podcast Oosterburen doet Otto Fricke, FDP-Bondsdaglid en woordvoerder begrotingszaken, de deur open van zijn werkkamer. Hij blikt terug op de eerste helft van het politieke jaar en biedt een kijkje achter de schermen: hoe komt de begroting tot stand?

    De werkkamer van Fricke lijkt wel een klein politiek museum. Hij vertelt over de dierbare herinneringen in zijn kamer, zoals foto's van ontmoetingen met prominente figuren zoals Mark Rutte, Angela Merkel en Barack Obama.

    De aflevering biedt een kijkje achter de schermen van Fricke's dagelijkse routine als politicus. Vlak voor de opname heeft hij al twee radio-interviews achter de rug. Hij vertelt hoe hij altijd goed geïnformeerd blijft.

    Een interessant aspect van de aflevering is het inzicht in de Duitse begrotingsprocessen. Fricke legt uit hoe de begroting wordt opgesteld en aangepast, en hoe de financiering van grote projecten tot stand komt.

    Fricke's rol als wetgever en zijn uitleg over het belang van begrip en communicatie in de politiek komen duidelijk naar voren. Hij benadrukt dat politiek niet alleen gaat over debat, maar vooral over wetgeving en samenwerking. Zijn ervaringen en inzichten bieden waardevolle lessen voor iedereen die geïnteresseerd is in de dynamiek van de internationale politiek.

    Ook vertelt hij hoe de Duitse regering kijkt naar het nieuwe Nederlandse kabinet. Hoe gaan ze om met de rechtse signatuur? Praat je met de PVV of niet? Dat is voor veel Duitse politici nog maar de vraag. Het Bondsdaglid vindt sowieso dat Duitse en Nederlandse politici snel met elkaar in gesprek moeten en brengt daarom al gauw contacten tot stand. “We hebben al diverse telefoonnummers uitgewisseld.”

    Luister naar deze aflevering van Oosterburen en krijg inzicht in hoe de Duitse begroting tot stand komt. Dit is de laatste aflevering van seizoen 1 van Oosterburen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    28 分
  • 7. Zonder kennis van Duitse deelstaten missen Nederlanders helft van het verhaal
    2024/07/15

    Wie moet je bellen wanneer je iets wilt regelen in Duitsland? Zonder kennis van de deelstaten en de regio’s, mis je minstens de helft van het verhaal. FDP-parlementariër Otto Fricke vertelt waarom het strategische en culturele spel tussen de deelstaten zo relevant is voor Nederlandse politici en zakenmensen.

    In de nieuwste aflevering van de BNR-podcast Oosterburen duiken we diep in de culturele en politieke verschillen tussen Nederland en Duitsland, met een sterke focus op de regionale verschillen binnen Duitsland. Otto Fricke, FDP-Bondsdaglid en woordvoerder begrotingszaken, deelt zijn inzichten over recente gebeurtenissen en toekomstplannen.

    Fricke begint met zijn indrukken van de laatste speech van Mark Rutte, de Nederlandse premier. Hij vindt het opvallend hoe bescheiden de afsluiting was. In Duitsland zou zo'n laatste speech van een afzwaaiende regeringsleider veel meer aandacht en ceremonie krijgen.

    De aflevering gaat verder met een analyse van de komende veranderingen binnen de Europese Commissie. Fricke bespreekt hoe de politieke families binnen de EU, waaronder de sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen, posities verdelen. De FDP maakt deel uit van de Renew-fractie, die momenteel intern met uitdagingen kampt. De verschuivingen binnen deze politieke groepen kunnen grote invloed hebben op de toekomst van de Europese Unie.

    Een belangrijk onderwerp in deze aflevering is de complexiteit van regionale identiteiten binnen Duitsland. Fricke legt uit dat deelstaten zoals Beieren en Noordrijn-Westfalen sterk verschillende regionale culturen en politieke belangen hebben. Dit maakt de nationale politiek ingewikkelder. Zo voelen Beiers zich vaak meer verbonden met hun deelstaat dan met Duitsland als geheel. Dit benadrukt de noodzaak om de federale structuur van Duitsland goed te begrijpen. De regionale verschillen binnen Duitsland illustreren het concept van "Europa van de regio's", waarbij lokale identiteiten en belangen een grote rol spelen in de nationale en Europese politiek.

    Een treffend voorbeeld van deze regionale complexiteit is de anekdote over de Deutsche Bahn. Toen men in Nederland wilde pleiten voor een snellere treinverbinding van Amsterdam naar Berlijn, dan bel je toch naar het hoofdkantoor in Berlijn? Fricke vertelt dat op cruciale punten je juist ergens anders moet aankloppen. Voor regionale planning en infrastructuur moet je onderhandelen met de deelstaat Nedersaksen.

    Beluister de nieuwste aflevering van Oosterburen om een diepgaand inzicht te krijgen in deze belangrijke kwesties en te begrijpen hoe regionale verschillen de politieke dynamiek tussen Nederland en Duitsland beïnvloeden. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en krijg een uniek perspectief op de groeiende spanningen in de Duitse politiek en samenleving.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    27 分
  • 6. ‘Duitsland wil alsnog deel TenneT kopen’
    2024/07/08

    In de zesde aflevering van BNR Oosterburen verkennen Derk Marseille en Otto Fricke hoe onder meer culturele verschillen tussen Duitsland en Nederland ervoor zorgden dat de miljardendeal rond netbeheerder TenneT mislukte.

    Nederland en Duitsland lijken toch zo erg op elkaar? Dat dit flink tegenvalt, merkten onderhandelaars uit beide landen toen Duitsland het Duitse deel van netbeheerder TenneT wilde overnemen, een cruciaal infrastructuurbedrijf voor het elektriciteitsnet in zowel Nederland als Duitsland.

    Bondsdaglid Otto Fricke heeft op afstand de onderhandelingen gevolgd, maar is als woordvoerder begrotingszaken van regeringspartij FDP wel medeverantwoordelijk voor het goedkeuren van de deal. Hij zag hoe culturele nuances kunnen leiden tot grote misverstanden en daarmee mislukkingen. Het goede nieuws: Fricke verwacht dat er dit najaar alsnog een deal komt rond de netbeheerder en dat Duitsland alsnog 25% van de aandelen wil kopen.

    Maar waarom mislukte de deal in eerste instantie? Volgens Fricke gaat het allereerst om de timing. "Duitsland kon TenneT niet kopen voor 18 of 20 miljard euro vanwege andere bezuinigingen op sociale zekerheid.” Daarnaast: hoeveel commitment kan de Nederlandse staat als aandeelhouder bieden terwijl er rond dezelfde tijd een nieuwe regering komt?

    Verder had TenneT een verkeerde strategie, stelt het Bondsdaglid. “Ze hielden te lang vast aan de volledige verkoop, terwijl dit niet haalbaar was en ook niet in het Duitse coalitieakkoord stond.”

    Ten slotte was er een gebrek aan 'fingerspitzengefühl', zegt hij. “Het ontbrak aan fijngevoeligheid in de onderhandelingen rondom de verschillende benaderingen van hiërarchie en verantwoordelijkheid. En ministeries werden niet op de juiste wijze onderling geïnformeerd", zegt Fricke. “Als je met Duitsland onderhandelt, moet je altijd rekening houden met de verschillende ministeries en hun bevoegdheden.”

    De TenneT-onderhandelingen vormen dus een mooie illustratie hoe culturele verschillen invloed hebben op de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. De aflevering begint luchtig, maar duikt al snel in serieuze kwesties zoals de hiërarchische verschillen die vaak voorkomen in de zakelijke en politieke cultuur van beide landen.

    "Hiërarchie is in Duitsland veel zichtbaarder," zegt Fricke. Hij illustreert hoe in Duitsland de voorzitter altijd op een speciale plek zit en hoe dat verschil maakt in autoriteitsvragen binnen vergaderingen. In Nederland is de hiërarchie minder zichtbaar, wat tot misverstanden kan leiden in internationale onderhandelingen.

    De aflevering eindigt met een reflectie op de bredere implicaties van deze culturele verschillen. Fricke waarschuwt dat als we nu niet investeren in een beter begrip en samenwerking, dit in de toekomst tot grotere problemen kan leiden. "Dit geldt voor de overheid net zo goed als voor bedrijven en privépersonen.”

    Luister naar deze aflevering van BNR Oosterburen om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen en dynamieken van culturele verschillen tussen Nederland en Duitsland. Ontdek hoe deze verschillen de samenwerking beïnvloeden en wat er nodig is om toekomstige misverstanden te voorkomen.

    Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en krijg een uniek perspectief op de groeiende spanningen in de Duits-Nederlandse relaties.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    続きを読む 一部表示
    22 分

あらすじ・解説

Oosterburen is de Duitsland-podcast van BNR Nieuwsradio die je een toegangspas geeft voor het politieke centrum van het grootste industrieland van Europa. Een van de invloedrijkste Duitse parlementsleden, Otto Fricke, neemt correspondent Derk Marseille mee voorbij de beveiligingspoortjes door de wandelgangen van de Bondsdag in Berlijn. Samen bieden ze een unieke kijk op de laatste ontwikkelingen bij onze oosterburen.

Duitsland, de derde economie ter wereld, staat voor immense uitdagingen. Het land moet een evenwicht zien te vinden tussen de economische reuzen Verenigde Staten en China, omgaan met opkomende extremistische partijen, en zijn industrie verduurzamen en digitaliseren zonder zijn grootste bedrijven te verliezen. Bovendien zijn er de voortdurende dreigingen van de oorlogen in Oekraïne en Gaza, die de stabiliteit in Europa op de proef stellen.

Kan Duitsland, waar Nederland zo afhankelijk van is, deze transformatie aan?

In elke aflevering maakt Bondsdaglid Otto Fricke tijd in zijn agenda vrij om met Derk Marseille de burenrelatie tussen Nederland en Duitsland dieper te doorgronden. Hoe praat je met die ene AfD-collega die bewust de Holocaust-herdenking overslaat? Hoeveel last krijgt het Nederlandse bedrijfsleven van de Duitse economische stagnatie? Wat kunnen Duitsland en Nederland voor elkaar betekenen nu de dreiging van buitenaf en binnenuit lijkt toe te nemen? Wanneer mag de fax het raam uit, en waarom heeft Duitsland zoveel moeite met digitaliseren? 

BNR Oosterburen biedt een fascinerende inkijk in de complexe van de Duits-Nederlandse relaties en brengt je op plekken waar de meeste mensen niet mogen komen. Luister mee en krijg een uniek perspectief op de toekomst van Europa's grootste economie.

Over de makers

Derk Marseille, al 13 jaar correspondent voor BNR Nieuwsradio in Duitsland, brengt een schat aan ervaring en inzichten mee. Otto Fricke, een veteraan in de Duitse politiek en een groot Nederland-fan, biedt een unieke kijk op de Duits-Nederlandse relaties vanuit zijn rol als parlementariër voor de FDP. Als woordvoerder van begrotingszaken passeren zo’n beetje alle nieuwe plannen en wetten inclusief bijbehorende financiële onderbouwingen zijn bureau.

2024 BNR Nieuwsradio

Oosterburen | BNRに寄せられたリスナーの声

カスタマーレビュー:以下のタブを選択することで、他のサイトのレビューをご覧になれます。