-
OpenAI'dan GPT-4.1 ve o3, TED Konuşması Yapan Robot ve Maraton Koşan Robotlar
- 2025/04/20
- 再生時間: 30 分
- ポッドキャスト
-
サマリー
あらすじ・解説
Bu hafta OpenAI’ın yeni modellerinden, etkileyici video üretim araçlarına ve robotlarla ilgili dikkat çeken gelişmelere değindik.
ByteDance’in (TikTok’ın çatı şirketi) geliştirdiği Seaweed adlı küçük boyutlu ama yüksek performanslı text-to-video modelini konuştuk. Bu model sayesinde, gelecekte TikTok üzerinden video üretmek veya var olan videoları anında düzenlemek mümkün olabilir ve hatta bu tür modelleri internet bağlantısı olmadan akıllı telefonlarımızda bile çalıştırabiliriz.
Robot dünyasında ise bir geliştiricinin Unitree G1 robotunu modifiye edip itfaiyeciye dönüştürmesini, uzaktan yangın söndüren bu robotun gelecekte tehlikeli işleri devralabilecek robotlara ilham olabileceğini tartıştık. Ayrıca, Çin’de yapılan ilk robot yarı maratonu ve Tayland’da devreye alınan robot polislerle robot teknolojilerinin gerçek dünyadaki kullanım örneklerini ele aldık.
Netflix’in bazı bölgelerde test etmeye başladığı yapay zeka destekli film arama özelliği sayesinde, artık film adından ziyade bir prompt yazarak arama yapabileceğiz. Özellikle "gelecekte geçen distopik filmler" gibi tematik aramalarla çok daha anlamlı öneriler almak mümkün hale gelecek.
Google DeepMind’ın, yunus seslerini modelleyen DolphinGemma adlı yeni yapay zeka modelini ve iki dalgıcın yunuslarla yaptığı deneyleri konuştuk. Ayrıca, Google’ın yeni akıllı gözlüklerinde entegre edilen Gemini Live ile gerçek zamanlı olarak nesneleri ve soruları takip eden etkileyici demoyu değerlendirdik.
OpenAI’ın yeni GPT-4.1 modeliyle birlikte 1 milyon token desteği ve önceki modele göre kodlamada %20 daha iyi performans sunduğuna değindik. OpenAI, aynı zamanda o3 ve o4-mini gibi gelişmiş modellerini ve Codex CLI adlı terminal ajanını duyurdu. o3 modelinin fotoğraflardan yer bulma konusundaki popülerliğini ve gerçek dünya denemelerindeki başarısını kendi deneyimlerimizle tartıştık.
Kling’in aksiyon sahneleriyle öne çıkan 2.0 sürümü, Krisp AI'ın canlı aksan temizleme özelliği ve Grok’ın yeni hafıza fonksiyonları bu haftanın öne çıkan yenilikleri arasındaydı. Alibaba’nın Wan 2.1 modeliyle iki fotoğraf arasını otomatik olarak video haline getirme teknolojisi ve Tencent’in Frame Pack özelliğiyle laptop’ta bile sonsuz uzunlukta video üretilmesini mümkün kılan yeniliklerini değerlendirdik.
Krea AI’ın Stage özelliğiyle prompt’tan 3 boyutlu dünyalar oluşturmak ve Luma AI’a gelen yeni kamera açısı desteği sayesinde daha sinematik videolar üretmek de gündemimizdeydi. Tüm bunlara ek olarak, robotlar ve yapay zekaların moda, polislik ve eğlence gibi çok farklı alanlardaki çarpıcı kullanım örnekleriyle, AI teknolojisinin hayatımıza nasıl hızla entegre olduğunu örneklerle ele aldık.
Ve elbette, haftanın en dikkat çekici olaylarından biri olarak Neo isimli robotun TED sahnesine çıkarak gerçekleştirdiği etkileyici konuşmayı da izledik. YouTube’da yayınlandığı anda gündeme oturan bu konuşma, robotların artık sadece iş gücüne değil, sahnelere de adım attığını gösterdi.