エピソード

  • فصل دوم - قسمت ۱۵- اهمیت مقولات معنوی در تعلیم و تربیت
    2025/01/04
    با نقد فلسفه اخلاق مکینتایر، به اهمیت عنصر مقولات معنوی در تعریف انسان و بستر آموزش و پرورش می‌پردازیم و با بررسی نمونه فوندائک نشان می‌دهیم که آموزش اخلاق با اتکاء به مقولات معنوی می‌تواند موثرتر و جامع‌تر باشد، بدون نیاز به این که دین یا آیین یا سنت خاصی را بر شاگردان تحمیل کند.
    続きを読む 一部表示
    29 分
  • فصل دوم - قسمت ۱۴: نظام‌های اخلاقی مبتنی بر عقل: نمونه مکینتایر
    2024/12/28
    در این قسمت فلسفه اخلاق مکینتایر را به عنوان یکی از نظام‌هایی که سعی دارند اخلاق را بر کاربرد انحصاری عقل مبتنی کنند، بررسی می‌کنیم و بعضی از محدودیت‌های آن را ذکر می‌کنیم.
    続きを読む 一部表示
    29 分
  • فصل دوم - قسمت ۱۳: معنای فهم و ماهیت سوژه‌ از دیدگاهی مبتنی بر بینش‌های بهائی
    2024/12/21
    در این قسمت با الهام از بصیرت‌های ناشی از آثار بهائی، مفاهیم فهم و سوژه‌ آن را بسط می‌دهیم تا بتوانیم عنصری پایدار و عمیق را که در ماهیت فهم وجود دارد توضیح بدهیم. فهم به عنوان یک ماهیت معنوی، هم پایداری طولانی مدت دارد و به دوام روح انسان پایدار می‌ماند و هم نه فقط با عمل کردن که با بودن و ماهیت انسان مرتبط است. جهان از این دیدگاه یک ماهیت یکپارچه مادی و معنوی است و برای شناخت و استفاده از جنبه معنوی جهان نیازمند نظام فکری بسط یافته‌ای هستیم.
    続きを読む 一部表示
    30 分
  • فصل دوم - قسمت ۱۲: معنای فهم و ماهیت سوژه‌ فهم (بخش ۲)
    2024/12/14
    در این قسمت سعی داریم خطرات برساخت‌گرایی و به ویژه عاطفه‌گرایی و تصور «خویشتن عاطفه‌گرا» را برای آموزش و پرورش به ویژه آموزش اخلاق یادآور شویم و هم‌چنین به بصیرت‌های اجتماع‌گرایی برای نظام آموزش پرورش مبتنی بر توان‌دهی اخلاقی اشاره‌ای کنیم.
    続きを読む 一部表示
    32 分
  • فصل دوم - قسمت ۱۱: معنای فهم و ماهیت سوژه‌ی فهم (بخش ۱)
    2024/12/07
    در این بخش سعی داریم که با بررسی چهار دیدگاه کودک‌محور، رفتارگرایی، شناخت‌گرایی و فرهنگ‌گرایی نشان دهیم که نظریه‌های آموزش و پرورش پیش‌فرض‌هایی درباره‌ ماهیت سوژه‌ فهم یا عامل فهم دارند که به رویکرد آن‌ها شکل می‌دهد و هم‌چنین برای آن‌ها محدودیت‌هایی ایجاد می‌کند. هم‌چنین به بعضی چالش‌ها در ارتبط با تعریف فهم اشاره می‌کنیم.
    続きを読む 一部表示
    31 分
  • فصل دوم - قسمت ۱۰: مکملیت علم و دین: مکملیت زبان‌های علم و دین
    2024/11/30
    از دیدگاه‌ عقل‌گرایان افراطی، استفاده از هر زبانی جز عقلانیت منتج به انحراف از واقعیت می‌شود. از دیدگاه فلاسفه‌ای چون کانت، زبان‌هایی چون هنر و دین کاربردشان تاثیر بر انسان‌هاست و نقش کشف حقیقت ندارند. اما از دیدگاه فیلسوفانی چون کاسیرر زبان فلسفه، هنر، دین، ادبیات و غیره هر یک می‌توانند ابزاری برای کشف وجهی از حقیقت باشند. اما زبان دین برای آن که هم‌زبانی ایجاد کند و به تبادل تجربه انسانی کمک کند نمی‌تواند از عینیت، ابهام‌زدایی و عقلانیت دور بماند.
    続きを読む 一部表示
    32 分
  • فصل دوم - قسمت ۹: مکلمیت علم و دین: معنای مکملیت در علم فیزیک و تعمیم آن به رابطه بین علم و دین
    2024/11/23
    مکملیت در علم فیزیک به این معناست بعضی پدیده‌های پیچیده مثل ذرات بنیادین از طریق پارادایم‌های فکری متعددی درک می‌شوند که هر یک از آن‌ها بخشی از واقعیت را آشکار می‌کند، بی‌آن‌که از نظر پیش‌فرض‌ها و مفاهیم لزوما سازگار باشند. آیا می‌توان چنین رابطه‌ای را به ارتباط میان علم و دین بسط داد؟
    続きを読む 一部表示
    30 分
  • فصل دوم - قسمت ۸ : مکملیت علم و دین در بستر آموزش و پرورش: دین در مقام یک نظام دانش
    2024/11/16
    دو فیلسوف مهم علم یعنی توماس کون و ایمره لاکاتوش به ما کمک می‌کنند که ماهیت، طرز کار و فرایندهای علم را بهتر درک کنیم. با این درک بهتر می‌توان ملاحظه کرد که دین و علم از نظر طرز کار و فرایندها شباهت‌های مهمی دارند که در نتیجه می‌توان دین را نیز در مقام یک نظام دانش دید.
    続きを読む 一部表示
    29 分