エピソード

  • De Inktpodcast 22: Heel paard half. Over Vraatzucht, pica en Tarrare
    2024/10/01

    Een onschuldige opmerking van een kassalummel maakt bij Patrick Bassant een hele keten van associaties los. Eten wij veel? En indien niet, wat is dan wel veel eten? Pubers met een sportschoolabonnement kunnen er aardig wat van, maar wat te denken van Takeru Kobayashi, die 18 Guinness records heeft, of Michel Lotito, die een vliegtuig opat. We beginnen onschuldig, met het kinderliedje over de held van de Efteling en een sprookje, maar al snel komen we langs de minder smakelijke films uit mijn collectie, dan via een negentiende-eeuws medisch handboek, en eindigen bij Tarrare, een revolutionair, kermisattractie, kansloze spion en kannibaal die zichzelf dood zou hebben gegeten als hij geen TBC had gekregen. Benieuwd wat mijn psychoanalyticus hierover zegt…

    Tekst: Patrick Bassant, E.J. Huizinga-Onnekes, George Gould & Walter Pyle. Additionele stem: Paul den Arend. Opname, montage en sound design: Patrick Bassant. Geluid van MyNoise.com

    続きを読む 一部表示
    31 分
  • De Inktpodcast 21: Periscoop op. Opa Pim en de O19 deel 3: De O19 op het rif
    2024/08/01

    En hoe liep het af met Pim Kiepe en zijn duikboot, de O19? Zonder al te veel te verklappen: één van de twee vond een leuke vrouw, de ander werd getorpedeerd door de Amerikanen. Ik zeg niet wie wie is. Verder aandacht voor de rol van de Nederlandse onderzeedienst in de oorlog, welke Japanse kruiser werd er nou geraakt door een torpedo van de O19 en waarom zijn Ierse nietsnutten altijd nog te verkiezen boven die godverdomde Nederlanders? En dan nog de toegift: ‘Sop je jatten en sar je pruim, voer de bonken en vocht de kruim.’

    Daar kan je wel de zomervakantie mee in.

    Tekst: Patrick Bassant, Willem van Iependaal, Koningin Juliana en Jan van Dulm. Additionele stemmen: Harold Pflug en Paul den Arend. Opname, montage en sound design: Patrick.

    Additioneel geluid van Mynoise.org

    Voor deze inktpodcast dank ik Rutger Blaauw, LTZ2OC b.d., voor advies


    Literatuur:

    Beers A.C. van, J.F. van Dulm en J.H. Geijs, Periscoop op! De oorlogsgeschiedenis van den onderzeedienst der koninklijke marine. Uitgave voor het Nederlandse volk. The Netherlands Publishing Company London, 1945 te vinden op Delpher: https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/view?identifier=EVDO02%3ANIOD05_8953

    Bezemer, KWL, Zij vochten op de zeven zeeën. Verrichtingen en avonturen der koninklijke marine in de Tweede Wereldoorlog. De Haan Zeist 1954.

    Bezemer, KWL, Verdreven doch niet verslagen. Verdere verrichtingen der Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog. Hilversum 1967.

    Cerne-Iannone, Evan and Paul Farce, ‘Incident at Ladd Reef.’ In: Proceedings, juni 2020 online: https://www.usni.org/magazines/proceedings/2020/june/incident-ladd-reef

    Horneman, GF, Geschiedenis van de Nederlandse onderzeedienst, deel 1 sub b de O-boten. Uitg. Aspekt 2017

    Iependaal, Willem van, Over de leuning en langs de kaai, Querido Amsterdam 1934

    Kiepe, P.C. Ltz I MSD, DSC Nagelaten documenten

    Quispel, H.V., The Job and the Tools, The Netherlands United Shipbuilding Bureaux, Rotterdam 1960

    Spruijt, Siem, ‘Fatal War Patrol of O19’

    続きを読む 一部表示
    26 分
  • De Inktpodcast 20: Periscoop op. Opa Pim en de O19 deel 2: Ontbijten met de fascisten
    2024/07/01

    Er duikt een oorlogsheld in de familie op, een schatkist wordt door een notaris opgestuurd, en ik krijg een kans me onder te dompelen in een wereld waar ik geen enkele kennis van heb. Als daar maar geen podcast van komt…

    Vorige maand begon ik het verhaal over Luitenant ter zee Pierre Casimir Kiepe met zijn jeugd op Sumatra en een eerste duik onderwater. Deze maand gaan we dieper de materie in, we varen op de duikboot O15 voor de kust van Gibraltar tijdens de Spaanse burgeroorlog en eten zoete broodje met de moffen, daarna varen we bij de poolcirkel in de Tweede Wereldoorlog. Het weer is uiterst onaangenaam daar, en we dreigen te verdwalen en zonder stookolie te komen.

    Door een geheime affaire volgt overplaatsing naar de andere kant van de wereld, waar Pim vanuit Darwin, Australië, op de O19 de strijd aanbindt met de Japanse vloot. Dat gaat maar net goed, de dieptebommen vallen ons om de oren.

    Ga je mee de dieperik in?

    Muziek: Himno de Riego door Kolbak, De Zilvervloot, uitvoering door La Banda Militare, Johannes Fuchs speelde Das Boot op piano. Aanvullende geluiden van MyNoise.net

    Tekst: Patrick Bassant en commandant Gerrit Quint. Additionele stem: Harold Pflug. Opname, montage en sound design: Patrick

    続きを読む 一部表示
    38 分
  • De Inktpodcast 19: Periscoop op. Opa Pim en de O19 deel 1: de Marinekamer
    2024/06/01

    Ik heb nooit een opa gehad. Of nou ja, dat zou natuurlijk een biologische zeldzaamheid zijn, maar ik bedoel dat ik mijn opa’s nooit heb gekend. Wat voor mij het dichtst bij mijn opa kwam, was opa Pim, de jongste broer van mijn oma. Hij woonde in London en ik heb hem slechts een paar keer ontmoet.

    Een belangrijke herinnering aan opa Pim was zijn marinekamer. Het was een kamer van onder tot boven gevuld met memorabilia. Van zijn jeugd in Indië, zijn loopbaan bij de Marine, en de vele reizen die hij maakte. Sumatraanse krissen, maskers, galauniformen, sabels, modelboten, tekeningen, ingelijste foto’s.

    Vorig jaar kreeg ik van een Londonse notaris een doos verzonden met wat er nog over was uit zijn marinekamer, waaronder zijn herinneringen aan diverse reizen op twee duikboten tijdens de oorlog, de O15 en de O19, waar hij hoofd machinekamer op was. Op Wikipedia kwam ik er achter dat hij een van de vier meest gedecoreerde onderzeedienstofficieren van de oorlog is.

    Dus er duikt een oorlogsheld in de familie op, een schatkist wordt door een notaris opgestuurd, en ik krijg een kans me onder te dompelen in een wereld waar ik geen enkele kennis van heb. Ik heb wel een kennis die ook luitenant op een onderzeeër is geweest. Als daar maar geen podcast van komt…

    Tekst: Patrick Bassant en Jan van Dulm, stemmen Patrick en Paul den Arend, opname, montage en de hele ketterse zooi op een houtvlot: Patrick.

    Muziek: Terang Bulang door het Krontjong Orchest Eurasia, Johannes Fuchs speelde Das Boot op piano, Krontjongband Indische Club Amsterdam en een flard van de Soldaat van Oranje.

    続きを読む 一部表示
    28 分
  • De Inktpodcast 18: Adolf Liepmann. Hoog spel in Westerbork en Theresienstadt
    2024/05/01

    Ik vond in mijn eigen kast een cadeautje, een boek waarvan ik niet meer wist hoe het daar gekomen was. Ik liet me verrassen en belandde in een rijk en tragisch leven, dat van Adolf Liepmann, bevlogen theaterman en Holocaustoverlevende.

    Ik duik in zijn verleden bij diverse theatergezelschappen, breng met gelegenhiedsformatie Kom uit de inktpodcast een scene uit de comedie Hoog spel en maakte een bloemlezing uit zijn verslag uit de concentratiekampen. Met de fijne hulp van Sanne Langelaar en David Lucieer hoop ik deze vergeten man een klein eerbetoon te brengen.

    'Een week later moest dit vogelverschrikkertje op transport, met zijn moeder. Snotterend en snikkend, een echt, ineengeschrompeld kind, met een door angst verteerd hartje, stond hij voor mij en ik trachtte hem te troosten. En hij ging...'

    Tekst: A.J. Liepmann en Patrick Bassant, stemmen: Sanne Langelaar, David Lucieer en Patrick, opname montage sounddesign: ook Patrick.


    De tekst van Westerbork en Theresienstadt haalde ik uit: B. Siertsema, Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust, 1945-1946, uitg. Verbum 2018.

    A.J. Liepmann, Hoog Spel! Comedie in drie bedrijven, uitg. E.W. Hekman, toneelfonds Festa 1936

    続きを読む 一部表示
    38 分
  • De Inktpodcast 17: Boekenweekspecial Brusjes in letterland.
    2024/04/01

    ‘Bij ons in de familie’ is het thema van de Boekenweek dit jaar. Ik dacht daar eens lekker commercieel in te springen. In deze aflevering ga ik dan ook dieper in op het interessante leven van de broers en zussen van auteurs.

    Ik vertel jullie alles over de zus van Hugo Claus en de broer van Frans Kellendonk, over Karel van het Reve en de tweelingbroer van Kluun, of dat was de bedoeling, maar dan belt de broer van Tommy Wieringa en die ontwricht alles…

    “Hé, als ik een freesklus zou hebben en ik woonde in Twente, man, ik zou het wel weten. Wieringa Betonboringen, die moet ik hebben. Maar laten we de techniek nu even voor wat het is en ons richten op de menselijke succesfactor achter Wieringa Betonboringen en dat is Elmo Wieringa. Elmo werd in 1965 geboren, twee jaar voor zijn broertje...”

    続きを読む 一部表示
    19 分
  • De Inktpodcast 16: De Claude Krijgelmans Kronieken 1: 'De deserteur' van Imre Sarkadi
    2024/03/01

    In 2022 overleed een van mijn literaire helden, de Vlaamse auteur C.C. Krijgelmans. In een onregelmatige serie van de Inktpodcast ga ik aandacht besteden aan zijn werk.

    Krijgelmans debuteerde in 1961 met de eerste werkelijk avant-gardistische Vlaamse tekst. Messiah bestaat uit 1 lange zin van 80 pagina’s. Heel onregelmatig, met soms tientallen jaren stilte, publiceerde hij mondjesmaat. Zijn laatste boek is het door de onvolprezen uitgeverij Het Balanseer postuum uitgegeven Paul Wildvlees helderziende.

    Ik zou liefst gewoon grote stukken tekst voorlezen uit zijn oeuvre en daarmee mijn podcast vullen. Als je Krijgelmans hoort, ben je verkocht. Komt vast nog wel, de Claude Krijgelmans Kronieken gaan een vervolg krijgen. Maar ik zal nu voorzichtig beginnen.

    Ik vond een werkvertaling gemaakt door Claude Krijgelmans, ten behoeve van een radio-uitzending uit 1966. Het betreft een verhaal van de Hongaar Imre Sarkadi (1921-1961) van wie u nog nooit hebt gehoord. Ik zal vandaag de auteur inleiden, het verhaal proberen te plaatsen en daarna Krijgelmans’ vertaling integraal voorlezen.

    We maken een lange mars vanaf Messiah en onze reis eindigt op de grens met Tsjecho-Slowakije, in december 1943, enkele maanden voor de Duitse machtsovername.


    Tekst: Patrick Bassant en Imre Sarkadi, vertaling: C.C. Krijgelmans, in opdracht van de BRT. Opname en de hele mikmak: Patrick Bassant.

    続きを読む 一部表示
    34 分
  • De Inktpodcast 15: De ontdekking van Antarctica. Fictie over de zuidpool en verder. Deel 2
    2024/02/01

    Welkom bij de Inktpodcast 15. Ook deze maand verblijven we in het verre zuiden. Vorige maand vulden Jules Verne en Edgar Allen Poe de witte gaten in die ontdekkingsreizigers in de 19de eeuw lieten ontstaan. Er waren vermoedens, oude kaarten die een aanwijzing vormden voor het bestaan van land in het uiterste zuiden, misschien een continent, misschien slechts een enorme ijsklomp.

    Maar nu gaan we de zuidpool voorbij. Bereid je voor op warm water, grote gaten, bleke mannetjes die heel hoog kunnen springen, Nazi’s, heel veel zeehondjes, Casanova en een chagrijnige potvis. We gaan nader in op een tweetal mannen dat fanatiek achter het bewijs aangaat voor hun theorie dat de aarde hol is. De een zoekt het in fictie, de ander in de werkelijkheid.


    Verantwoording, ook voor deel 1:

    Tekst Patrick Bassant en de geciteerde auteurs. Opname, montage, sound design: Patrick Bassant. Dank aan mynoise.net voor de soundscapes. Speciale dank aan Adwin de Kluyver.


    Literatuur:

    Baughman, T.H. Before the heroes came. Antarctica in the 1890’s, 1994

    Kluyver, Adwin de, Niemandsland. Een antarctische ontdekkingsreis, 2021

    Poe, Edgar Allen, The adventures of Arthur Gordon Pym of Nantucket 1838

    Poe, E.A. ‘Manuscript in een fles gevonden’ 1831

    Seaborn, Adam, Symzonia. Voyage of discovery 1820

    Verlinden, Jozef, Naar Antartica. Belgen en Nederlanders op expeditie naar de Zuidpool, 2009

    Verne, Jules, 20.000 mijlen onder zee 1870

    Verney, Michael A. ‘Chapter 1: Jeremiah Reynolds and the Empire of Knowledge’ in: A Great and Rising Nation: Naval Exploration and Global Empire in the Early US Republic. 2022

    続きを読む 一部表示
    27 分