エピソード

  • ما از کجا آمده‌ایم؟ سفری از شامپانزه‌ تا انسان مدرن
    2024/11/09

    در این اپیزود، به یکی از بزرگ‌ترین رازهای تاریخ بشر می‌پردازم:
    «ما از کجا آمده‌ایم؟»
    از دیدگاه زیست‌شناسی و ژنتیک، سفر تکاملی انسان‌ها میلیون‌ها سال پیش آغاز شده است. ما و شامپانزه‌ها از یک جد مشترک آمده‌ایم، اما چه شد که مسیر ما از آن‌ها جدا شد و تبدیل به انسان خردمند شدیم؟
    در طول این اپیزود، به این می‌پردازم که چگونه تغییرات ژنتیکی و جهش‌های ظریف، شکل و رفتار انسان‌های اولیه را دگرگون کردند و ویژگی‌های خاصی مانند هوش، زبان و توانایی‌های اجتماعی را در ما شکل دادند. همچنین به طور مختصر بررسی می‌کنم که چرا و چگونه این تغییرات، بقای گونه ما را تضمین کرد و باعث شد تا از دیگر نخستی‌ها متمایز شویم و جامعه‌های پیچیده و فرهنگ‌های متنوع انسانی شکل بگیرند.

    با من همراه باشید تا نگاهی کمی عمیق تر به رمز و رازهای ژنتیکی و زیستی تکامل انسان‌های خردمند بیندازیم و داستان شگفت‌انگیز تکامل این گونه منحصر به فرد را از زبان علم بشنویم.

    続きを読む 一部表示
    1 時間 37 分
  • چرا ما می میریم؟-بخش دوم
    2024/11/07

    پروفسور ونکی راماکریشنا‌ن زیست‌شناس ساختاری هندی-انگلیسی است که به خاطر پژوهش‌هایش در زمینه ساختار ریبوزوم، ماشین مولکولی مسئول سنتز پروتئین در سلول‌ها، شهرت دارد. مهم‌ترین دستاورد علمی او، کشف ساختار دقیق ریبوزوم با استفاده از کریستالوگرافی پرتو ایکس است. این تحقیق در سال ۲۰۰۹ به همراه توماس استیتز و آدا یونات، برنده جایزه نوبل شیمی شد. راماکریشنا‌ن در حال حاضر به عنوان عضو هیئت علمی در آزمایشگاه مولکولی بریتانیا مشغول به کار است و با آثار علمی خود در آموزش و ارتباطات علمی، به ترویج علم و دانش در سطح جهانی پرداخته است.

    کتاب "چرا می‌میریم: علم مرگ" به طور جامع به بررسی دلایل زیستی مرگ و فرایند پیری در انسان‌ها می‌پردازد. در این کتاب، نویسنده به بررسی عوامل مختلفی می‌پردازد که باعث می‌شوند موجودات زنده به مرور زمان پیر شوند و نهایتاً جان خود را از دست بدهند. این عوامل شامل آسیب‌های سلولی، تغییرات ژنتیکی و عملکرد ناصحیح مولکول‌ها در طول زندگی است. کتاب همچنین به نظریه‌های مختلف علمی و زیستی در مورد چگونگی و چرایی مرگ و علت‌های تکاملی که در این فرایند دخیل هستند، پرداخته و توضیح می‌دهد که چگونه عوامل محیطی و داخلی بدن نقش مهمی در طول عمر و مرگ افراد دارند.

    من در این اپیزود، در مورد جنبه های زیست شناختی و ژنتیکی پیری و مرگ با نگاه به این کتاب صحبت کردم.

    続きを読む 一部表示
    1 時間 31 分
  • چرا ما می میریم؟-بخش اول
    1 時間 34 分
  • اپیزود ویژه- مصاحبه با آقای ماتیوآلپرنویسنده کتاب قسمت خدایی مغز-قسمت دوم An interview with Matthew Alper about The "God Part of the Brain"-Part 2
    2024/10/22

    آقای ماتیو الپر در کتاب "قسمت خدایی مغز" که در موردش در اپیزود دوم صحبت کردم، به دلایل علمی، بیولوژیک، فرگشتی و روانی نیاز انسان به معنویت و خدا میپردازد. او در این کتاب نشان میدهد که باور ما به خدا و‌تمایل به‌ معنویت اصالتا ریشه در ترس و اضطراب ما از طبیعت و پدیده مرگ و بعد از مرگ داشته و دارد. در این کتاب ریشه های تجربیات معنوی و‌عرفانی افراد نیز بررسی میشود.

    من «مهدی شفا» در این اپیزود ویژه و در قسمت دوم، ادامه گفتگو را با نویسنده این کتاب ارزشمند انجام دادم.

    لینک پادکست در شبکه های اجتماعی:

    Telegram

    instagram

    Youtube

    Apple Podcast

    Facebook


    続きを読む 一部表示
    1 時間 4 分
  • اپیزود ویژه: مصاحبه با پروفسور رابرت فرانک در مورد کتاب موفقیت و شانس-قسمت دوم An Interview with Prof. Robert Frank about Success and Luck-Part 2
    1 時間 8 分
  • اپیزود ویژه: مصاحبه با خانم دکتر آنا ماچین درباره عشق An Interview with Dr. Anna Machin about Love
    2024/10/22

    During this Episode, Dr. Mehdi Shafa and Dr. Tannaz Fallahi talk with Dr. Anna Machin who is an Evolutionary Anthropologist about her last book: "Why We Love"

    در این اپیزود، من دکتر مهدی شفا به همراه خانم دکتر طناز فلاحی با خانم دکتر آنا ماچین که یک‌
    دانشمند مردم‌ شناس فرگشتی است در مورد کتاب "چرا عاشق میشویم»" گفتگو می کنیم.

    続きを読む 一部表示
    59 分
  • خدا و حماقت ایمان : عدم سازگاری علم و دین
    2024/09/18

    کتاب "خدا و حماقت ایمان" اثر دکتر ویکتور استنجر به بررسی انتقادی مفاهیم دینی و تأثیرات آن بر زندگی انسان‌ها می‌پردازد. دکتر استنجر در این کتاب به تحلیل ایمان و باورهای مذهبی از دیدگاه فلسفی و علمی می‌پردازد و تلاش می‌کند تا تفاوت‌های بین ایمان و عقلانیت را مشخص کند.

    او با بررسی تاریخچه دین و نقش آن در جوامع بشری، به نقد استدلال‌های دینی می‌پردازد و تأکید می‌کند که بسیاری از اعتقادات مذهبی بر مبنای شواهد علمی و منطقی استوار نیستند. استنجر همچنین به تأثیرات منفی که ایمان می‌تواند بر تفکر انتقادی و پیشرفت علمی داشته باشد، اشاره می‌کند.

    دکتر استنجر در این کتاب از خوانندگان دعوت می‌کند تا با شک و تردید به باورهای خود نگاه کنند و به جای پذیرش ساده‌ی عقاید، به تفکر انتقادی و استفاده از منطق و علم بپردازند. این کتاب به عنوان یک اثر تحریک‌آمیز و چالش‌برانگیز در زمینه دین و ایمان شناخته می‌شود.

    ناشر: Prometheus, USA, 2012

    Victor J. Stenger was born on January 29, 1935. He received a Bachelor of Science degree in electrical engineering from Newark College of Engineering (now New Jersey Institute of Technology) in 1956, a Master of Science degree in physics from UCLA in 1959, and a Ph.D. in physics in 1963. He worked as an elementary particle physicist for numerous years. He also was a professor at the University of Colorado and the University of Hawaii. He was an advocate against psychics, pseudoscience and religion. During his lifetime, he wrote 13 books including Not By Design: The Origin of the Universe; Physics and Psychics: The Search for a World Beyond the Senses; God: The Failed Hypothesis: How Science Shows That God Does Not Exist; God and the Folly of Faith: The Fundamental Incompatibility of Religion; God and the Atom: From Democritus to the Higgs Boson; and God and the Multiverse: Humanity's Expanding View of the Universe. He died of an aneurysm on August 27, 2014 at the age of 79.

    لینک بخش اول گفتگو با آقای ماتیو آلپر نویسنده قسمت خدایی مغز:
    https://youtu.be/3pPUdsStff8?si=wPmwdPSbZBYg2wcd

    続きを読む 一部表示
    1 時間 45 分
  • اپیزود ویژه: مصاحبه با پروفسور رابرت فرانک در مورد کتاب موفقیت و شانس-قسمت اول An Interview with Prof. Robert Frank about Success and Luck-Part 1
    1 時間 49 分